Дослідження й виготовлення сенсорів на основі CdTe і CdZnTe

Сенсори гамма-випромінювання з напівпровідникових сполук CdTe і CdZnTe

На основі напівпровідникових сполук CdTe (CdZnTe ) у ННЦ ХФТІ створене нове покоління сенсорів іонізуючого випромінювання, які мають високу ефективність рахунку γ-квантів, високий спектральний енергетичние розділення, високу чутливість до випромінювання при малих розмірах і, що особливо важливо, під час роботи не вимагають примусового глибокого (77 K) охолодження.

Процес виготовлення сенсорів з CdTe, CdZnTe и ZnSe для блоків детектуваня гама-випромінювання

Термообробка

Контакти

Паладиєвий омічний контакт до высокоомного CdZnTe: Паладієві покриття твердіше золотих (в 3-5 рази), зберігають здатність до пайки навіть після перебування в агресивних середах, мають більшу зносостійкість у порівнянні з Au-покриттями. .

Створена нова технологія хімічного нанесення Pd і Au-Pd-контактів, що мають висоу адгезійну здатність, підвищену механічну міцність й можливість досить простого регулювання товщини покриття. Au-pd-контакти забезпечують експлуатаційні характеристики структур не гірше, ніж стандартні Au-контакти.

Пасивація

Методи пасивації бічної поверхні СZT детекторів:

Хімічна пасивація

Для поліпшення часової стабільності й запобігання збільшення струмів витоку детекторів звичайно використовується хімічна пасивація в перекісних розчинах і Е-протравлювачі.

Іонно-плазмова пасивація

Розроблений метод пасивації бічної поверхні детекторів хімічно стабільними й механічно міцними покриттями на основі окислів МеО2 (TiO2, Al2O3, ZrO2, HfO2) методом іонно-плазмового напилювання, що дозволило підвищити опір CdZnTe детекторів до ~ 2×1011 Ом і значно знизити струми витоку.

Кращі характеристики досягаються при плазмохімічному покритті оксидом HfO2. [A.V. Rybka et al.]

Пасивація париленом

Розроблений метод електричної ізоляції CdZnTe детекторів гамма-випромінювання шляхом пасивації бічної поверхні полімерним покриттям з парилену (полі-пара-ксілілен). .

Покриття наноситься з газової фази, після попереднього очищення в магнетронному розряді, і забезпечує надійну ізоляцію поверхні детектора від впливу різних факторів навколишнього середовища.

Після пасивації темновий струм знижується до ~ 3 на ( при напрузі 300 В), поліпшується збір заряду нерівноважних носіїв і значно збільшується часова стабільність роботи, тобто, термін служби детекторів.

Вольт-амперні характеристики Au/CdZnTe/Au-детекторів

Характеристики наведені для детекторів з контактами, виготовленими традиційним методом: травленням в 5% бром-метанолі й хімічним осадженням Au з розчину золотохлорводневої кислоти.

Структура Au-p-CdZnTe-Au, одержана хімічним осадженням Au, має лінійну омічну ВАХ у широкому інтервалі напруг.

Дослідження температурної залежності опору CdTe і CdZnTe детекторів у діапазоні - 30 ... + 70°C, дозволило оптимізувати режими роботи приладів шляхом обліку виправлень у дозиметричних вимірах у струмовому режимі роботи.

Дослідження радіаційної стійкості детекторів з CdTe і CdZnTe

Стійкі радіаційні дефекти накопичуються при тривалому опроміненні гамма-квантами й, незважаючи на невеликий перетин їх утвору, при значних дозах роблять матеріал непридатним. Граничні поглинені дози для CdTe і CdZnTe становлять ~200 кГр і ~800 кГр відповідно. Граничні дози для дозиметричних детекторів суттєво більше, ніж для спектроскопічних приладів.

Опромінення дозиметричних детекторів гамма-квантами проводилося в поле гальмівного випромінювання лінійного прискорювача електронів, що працював з енергією 11 МеВ і середнім значенням струму пучка 430 мкA. Потужність поглиненої дози гальмівного випромінювання становила 7,5 Мрад/година (75 кГр/година).