Дозиметрія й спектрометрія

Дозиметрія

Дозиметрічні характеристики CdZnTe детекторів

На основі розроблених високоефективних детекторів з CdTe і CdZnTe створені експериментальні зразки дозиметричних блоків детектування, здатних працювати в імпульсному й аналоговому режимах. Дозиметричні характеристики детекторів досліджені в широкому діапазоні потужностей доз (10–5...104 Р/год) і енергій (10 кэВ… 1,2 МэВ) γ-випромінювання. Маючи малі розміри й масу, ці детектори мають високу дискретну й аналогову чутливість (відповідно ~ 50 імп./мкР і ~2×10–5 Кл/Р для енергії 662 кеВ при об'ємі детектора 50 мм3) і можуть успішно застосовуватися в сучасних обладнаннях реєстрації й виміру γ-випромінювання.

Корекція енергетичної залежності поглинання гама-випромінювання

Вплив фільтрів на ефективність реєстрації гамма-квантів детекторами з CdTe (CdZnTe) моделювався за допомогою простих металевих фільтрів з Al, Сu, Cd, Sn, Pb, W різної ширини, простими фільтрами з різною областю перфорації, і зі складними фільтрами з різних металів з перфорацією або без неї.

Аварійний дозиметр для АЕС

Дозиметр БДБГ-02 розроблений як аварійний дозиметр для АЕС. Дозиметр був випробуваний на дозиметричних каліброваних установках "Еталон-1M", УГВ-1 і УГВ-2 із джерелами 137Cs і 60Co. Іспити також були проведені в сховищі відпрацьованих радіаційних відходів "РАДОН" у Харківській області.

Робочий діапазон потужності дози гама-випромінювання – від 10 до 5000 R/h.

Дані з детектора можуть передаватися по кабелю на відстань до 50 м.

Спектрометрія

Відсутність необхідності криогенного охолодження дозволяє створити на основі детекторів із СdТе й CdZnTe компактні й зручні в експлуатації прилади для гама-спектрометрії. Детектори оснащені Ве вікнами товщиною 10-50 мкм власного виробництва.
Призначення: радіонуклідний аналіз ПММ, контроль теплоносія першого контуру АЕС, контроль вмісту продуктів розподілу у відпрацьованому ядерному паливі.