Детектори ядерних випромінювань на основі CVD алмазних плівок

Полікристалічні алмазні плівки

Методом хімічного осадження з газової фази (з активацією вуглецево-водневої суміші за допомогою тліючого розряду, стабілізованого магнітним полем) синтезована полікристалічна алмазна плівка (ПАП) детекторної якості товщиною до 350 мкм. [Е.П. Березняк et al.]

Досліджений вплив термообробок, хімічного травлення, опромінення й нанесення металевих контактів на електрофізичні властивості матеріалу.

Запропонована технологія дозволила досягти питомого опору зразків ПАП ~ 1014 Ом×см.

Детектори із CVD алмазних плівок

Реєстрація інтенсивного електронного й гама-випромінювання CVD-алмазними детекторами на прискорювачі ЛУ-10

Дозиметрія електронного випромінювання за допомогою CVD алмазних детекторів

Розроблені й виготовлені радіаційно стійкі корпусовані детектори з повністю металевими з'єднаннями в конструкції. Вони призначені для детектування потужних полів електронного й гама-випромінювання, у тому числі для внутрішньореакторної дозиметрії.

На прискорювачі ЛУ-10 обмірена аналогова чутливість детекторів у полях електронного й гальмівного випромінювання з енергією ~ 10 МеВ: δγ=1-10 Кл/Гр, δe=1,2-10 Кл/Гр.

Координатно-чутливий алмазний детектор

Для прецизійного виміру профілю пучка електронів на виході прискорювачів розроблений і виготовлений багатоканальний детектор електронів і гамма-випромінювання. Проведені дослідження міжстрипового опору й рівномірності електрофізичних і радіаційних характеристик детектора. [И.Н. Шляхов et al.]

Досліджені об'ємні й поверхневі струми витоку, амплітудні розподіли сигналу при різних варіантах підключення до апаратури, що реєструє (одиночний стрип, група стрипів).